Polpin kerhoblogi - Tervetuloa virtuaaliluontokerhoon!

Liitokalojen alkusyksy 2014

Hei, Liitokalojen kerhosyksy alkoi vasta lokakuussa, mutta paljon on jo keretty tekemään.

Tänään tutustuttiin kerhometsä kotkanpäässä Luonto-Liiton jäsenlehti Sieppoon, jonka näytenumeron kerholaiset sai mukaan kotiin.

Tämän lisäksi pohdittiin miten metsää voisi mittailla. Tänään kerettiin testamaan montako askelta kullakin menee 10m mitatulla matkalla. Sitten todettiin, että tämän tiedon avulla voimme mitata metsän koon laskemalla askelilla montako kymmenen metrin askelmäärää kävelemme metsän läpi kulkiessa. Tulokseksi saatiin 200-220m

Tieto päätettiin kerhon jälkeen tarkistaa internetin karttapalvelusta. Paikkatietoikkunan mukaan matka on: 200m

undefined

 

Lisäksi kerhokerralla lämmiteltiin oravahipalla.

Luontoaiheiden lisäksi keskusteltiin kiusaamisesta ja miten siihen voi puuttua tai ketä voi auttaa, jos joutuu kiusatuksi.

Aikaisemmin syksyllä kerhossa tapahtunutta:

Käytiin tutustumassa Onkilahden rannalla olevaan metsään.

Tehtiin pihlajanmarjaputket, joilla harjoiteltiin tarkkuusammuntaa (näitä on tuunattu jälkeenpäin)

Maistettiin lisäksi pihlajan marjoja ja todettiin ne kirpeiksi, mutta mahdolliseksi ravinnoksi, jos nälkä yllättää pahasti.

Olemme tehneet kerholle havaintovihon, johon keräämme kerhokerran ja edeltäneen viikon havainnot. Lisäksi kaikki kerholaiset teki vihon, johon voivat kotona kerätä luontohavaintoja.

Ja paljon muuta, mitä nyt ei tule mieleen.

Tehtävä:

Kerhossa on tullut vastaan kasveja, joita emme ole tunnistanut. Olemme ottaneet niistä kuvan, niin on mahdollista tutkia jälkikäteen. Kommenteissa voi ehdottaa kuvien kasveille lajiketta. Kasvit ovat mahdollisesti puutarhakasveja.

undefined

undefined

T. Kerho-ohjaaja Matti

Liitokalat tutustumassa retkeilyvarusteisiin (vkk 8)

Liitokalat tutustui retkeilyn saloihin kerhokerrallaan. Ensinnä erinomaisen mukava ilmoitus, että mukana oli uusi kerholainen. Jotta retkeilyteemaan tulisi lisää vakuuttavuutta päätimme lähteä tutkimaan uutta metsää kotilähiömme ulkopuolella. Kohteena oli Onkilahden toisella puolella oleva hautausmaan metsä.

Matkalla tutustuttiin kaupunkisuunnistamiseen ja muutamiin apuvälineisiin, kuten liian lähelle zoomatun kartan huonoihin suunnistusominaisuuksiin, kompassin suuntimiseen ja gps-laitteen apunakäyttämiseen.

Matkalla pysähdyimme tarkastelemaan Putusillan sulakohtaan kertyneitä sorsia ja lisäksi yritimme kommunikoida sorsien kielellä. Viesti lienee ollut hieman uhkaava, koska sorsien katseet ja liikehdintä alkoi olla hieman epäilyttävää, joten päätimme poistua paikalta. Rannalta löysimme ison roskan, jonka otimme mukaan kotimetsämme majaa varten. Valtava eristemuovipalainen toimisi myös hyvänä katoksen pohjana tällä retkellä.

Metsässä rakensimme sateen varalle katoksen

Lähistöltä löytyi myös muuta mielenkiintoista tutkittavaa

Lisäksi leiriin saatiin hieno lippu, joka asetettiin ruokon varteen.

Lopuksi oli aika keitellä lämpimät mehut ja testata pakastekuivattua retkiruokaa.

T. Matti

Home