Hei, Liitokalojen kerhosyksy alkoi vasta lokakuussa, mutta paljon on jo keretty tekemään.

Tänään tutustuttiin kerhometsä kotkanpäässä Luonto-Liiton jäsenlehti Sieppoon, jonka näytenumeron kerholaiset sai mukaan kotiin.

Tämän lisäksi pohdittiin miten metsää voisi mittailla. Tänään kerettiin testamaan montako askelta kullakin menee 10m mitatulla matkalla. Sitten todettiin, että tämän tiedon avulla voimme mitata metsän koon laskemalla askelilla montako kymmenen metrin askelmäärää kävelemme metsän läpi kulkiessa. Tulokseksi saatiin 200-220m

Tieto päätettiin kerhon jälkeen tarkistaa internetin karttapalvelusta. Paikkatietoikkunan mukaan matka on: 200m

undefined

 

Lisäksi kerhokerralla lämmiteltiin oravahipalla.

Luontoaiheiden lisäksi keskusteltiin kiusaamisesta ja miten siihen voi puuttua tai ketä voi auttaa, jos joutuu kiusatuksi.

Aikaisemmin syksyllä kerhossa tapahtunutta:

Käytiin tutustumassa Onkilahden rannalla olevaan metsään.

Tehtiin pihlajanmarjaputket, joilla harjoiteltiin tarkkuusammuntaa (näitä on tuunattu jälkeenpäin)

Maistettiin lisäksi pihlajan marjoja ja todettiin ne kirpeiksi, mutta mahdolliseksi ravinnoksi, jos nälkä yllättää pahasti.

Olemme tehneet kerholle havaintovihon, johon keräämme kerhokerran ja edeltäneen viikon havainnot. Lisäksi kaikki kerholaiset teki vihon, johon voivat kotona kerätä luontohavaintoja.

Ja paljon muuta, mitä nyt ei tule mieleen.

Tehtävä:

Kerhossa on tullut vastaan kasveja, joita emme ole tunnistanut. Olemme ottaneet niistä kuvan, niin on mahdollista tutkia jälkikäteen. Kommenteissa voi ehdottaa kuvien kasveille lajiketta. Kasvit ovat mahdollisesti puutarhakasveja.

undefined

undefined

T. Kerho-ohjaaja Matti